Zonneboilers bestaan uit twee delen: zonnecollectoren en een voorraadvat. 
De zonnecollector, plaatst men over het algemeen op het dak. 
Het voorraadvat wordt meestal binnenshuis geplaatst. 
Zonnecollectoren zijn erg herkenbaar aan de zwarte glasplaat die bovenop een buizenstelsel ligt. In het buizenstelsel bevindt zich collectorvloeistof die opwarmt met behulp van de zon.

Omdat we niet continu over zonlicht kunnen beschikken, slaat men water op in een voorraadvat. Als het water hierin niet voldoende warm is, komt er naverwarming aan te pas waarbij een warmtepomp of cv ketel het water verder opwarmt.

Wat kosten zonneboilers?

Zonneboilers kost al snel enkele duizenden euro’s. Afhankelijk van de situatie kan daar dan nog een cv ketel bij komen voor de naverwarming. Zonneverwarming kan voor ongeveer de helft in de warmwater behoefte voorzien, waardoor u jaarlijks tot 200 kubieke meter aardgas of 1300 kWH elektriciteit kunt besparen. Ook in de winter volstaan enkele uren winterzon om voldoende water te verwarmen voor het huishouden en de persoonlijke verzorging. Na verloop van tijd betalen zonneboilers zichzelf dus terug. Houdt echter rekening met een mininale terugverdientijd van 12 jaar bij gelijkblijvende gasprijs. Sommige gemeenten kennen een subsidieregeling voor het plaatsen van zonneboilers. 

Soorten zonneboilers

Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in drie soorten. Welk type zonneboiler u kiest, is afhankelijkheid van de hoeveelheid warm water waaraan u behoefte heeft en de plaats die u ter beschikking heeft voor het voorraadvat. 

Standaard - zonneboilers

Een systeem met een collectoroppervlakte van 2,5 à 3,5 vierkante meter 
in combinatie met een cv ketel voor de na verwarming. Het losse voorraadvat kent een volume van 80 à 150 liter en kan staand, hangend of liggend gemonteerd worden. Plaatst u het vat hoger dan de collector, dan heeft u geen pomp nodig omdat het warme water automatisch naar het vat vloeit. 

Cv-zonneboilers

Het losse voorraadvat van de cv-zonneboilers bevat een extra warmtewisselaar die u aansluit op de cv ketel en kent een volume van 100 à 240 liter. Een grotere voorraad warmwater die met andere woorden zowel met behulp van de zon als de cv ketel opwarmt. Een vergelijkbaar systeem vormt de elektrische zonneboiler, waarbij niet de cv maar een elektrisch verwarmingselement de inhoud van het voorraadvat bijverwarmt. 

Zonneboiler - combi 

Met de zonneboilercombi kunt u zowel warm water als centrale verwarming verwarmen. Dat betekent dat de zonneboilercombi een 2-in-1-toestel is dat 
de cv-ketel en het warmwatertoestel combineert. Het losse voorraadvat bevat zo’n 250 liter water. De energiebesparing wordt vooral groter als je gebruikt maakt van wand- of vloerverwarming. Voor het beste resultaat ook nog een zogenaamd lage-temperatuur-verwarmingssystemen. Dit systeem is daarom vooral interessant als u ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt of wellicht vloerverwarming overweegt.

De zonneboilers die InstalCenter voornamelijk aanbiedt zijn zogenaamde standaarde zonneboilers. Dat is in Nederland het meest gebruikte type en omdat vrijwel alle huishoudens in Nederland beschikken over een cv ketel die meestal geschiklt is voor naverwarming ook de meest economische oplossing.

U bespaart jaarlijks circa 174 m3 gas wat gelijk is 309 kg CO2 en daarmee €122!

Tips bij aanschaf zonneboiler

Waar moet u op letten als u een zonneboiler wilt laten installeren.

 • Bouwverguning
  In een aantal gevallen heeft u een bouwvergunning nodig. In de meeste gevallen is het niet nodig om een bouwvergunning aan te vragen.
 • Grootte
  De grootte van de zonneboiler hangt af van het warmwater gebruik en de benodigde capaciteit voor verwarming.
 • Plaatsing 
  Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen moet de collector zo geplaatst worden dat deze op het zuiden gericht is. Let erop dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bomen staan. Installeer de zonnecollectoren schuin zodat maximaal zonlicht op de panelen valt. Het installeren van een zonneboiler is een specialistische klus. U kunt dit gerust aan een installateur van InstalCenter overlaten.
 • Temperatuur
  Om de vorming van legionellabacteriën tegen te gaan moet de watertemperatuur van de zonneboiler voldoende hoog zijn. Een temperatuur van 60°C voorkomt bacteriegroei. Schijnt de zon niet genoeg om deze temperatuur te behouden, dan komt het verwarmingstoestel in actie die het water naverwarmt. Een heldere dag vol zon doet de temperatuur stijgen tot 90°C!
 • Gewicht
  Een volledig systeem kan enkele honderden kilogram wegen, verzeker je ervan dat het dak dat gewicht kan ondersteunen.
 • Schoonmaken
  Maak de zonnecollectoren 2 keer per jaar schoon om maximaal rendement te behouden.
 • 's Morgens warm water gebruiken
  Gebruik ‘s morgens warm water zodat het water de hele dag heeft om opnieuw op te warmen zodat je ‘s avonds opnieuw warm water hebt.

Zonneboilers zijn zeer specialische producten die gedetailleerd advies vereisen. Maak een afspraak voor een advies op maat of bel met 0548 - 512113

Neem direct contact op
Met een ervaren installateur
Contact opnemen