Zonneboilers is een warmwater voorziening. Warm water wordt opgewarmd door zonnecollectoren en opgeslagen in een voorraadvat. De zonnecollectoren, meestal zwarte glasplaten, liggen bovenop een buizenstelsel. In het buizenstelsel bevindt zich collectorvloeistof die opwarmt met behulp van de zon. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een voorraadvat.

Wat kosten zonneboilers?

Een zonneboilers kost al snel enkele duizenden euro’s. Afhankelijk van de situatie kan daar dan nog een cv ketel bij komen voor de naverwarming. Zonneverwarming kan voor ongeveer de helft in de warmwater behoefte voorzien, waardoor je jaarlijks tot 200 kubieke meter aardgas of 1300 kWH elektriciteit kunt besparen.

Ook in de winter volstaan enkele uren winterzon om voldoende water te verwarmen voor het huishouden en de persoonlijke verzorging. Na verloop van tijd betalen zonneboilers zichzelf dus terug. Houdt echter rekening met een minimale terugverdientijd van 12 jaar bij gelijkblijvende gasprijs. Sommige gemeenten kennen een subsidieregeling voor het plaatsen van zonneboilers.

Soorten zonneboilers

Zonneboilers kunnen worden onderverdeeld in drie soorten. Welk type zonneboiler je kiest, is afhankelijkheid van de hoeveelheid warm water waaraan je behoefte hebt en de ruimte die je ter beschikking heeft voor het voorraadvat.

Standaard - zonneboilers

De standaard zonneboiler is in combinatie met een cv ketel voor de naverwarming. Het losse voorraadvat kent een volume van 80 à 150 liter en kan staand, hangend of liggend gemonteerd worden.

Cv-zonneboilers

De CV-zonneboiler (ook voor elektrisch verwarmen), bevat een extra warmtewisselaar die je aansluit op de cv ketel en heeft een volume van 100 à 240 liter. 

Zonneboiler - combi 

De derde is de combi zonneboiler, een 2-in-1-toestel, die de cv-ketel en het warmwatertoestel combineert. Het losse voorraadvat bevat zo’n 250 liter water. Dit systeem is daarom vooral interessant als je ook een nieuwe cv-ketel nodig hebt of wellicht vloerverwarming overweegt

De zonneboilers die Ter Harmsel aanbiedt zijn standaard zonneboilers. Dat is in Nederland het meest gebruikte type en omdat vrijwel alle huishoudens in Nederland beschikken over een cv ketel die meestal geschikt is voor naverwarming. Dit is ook de meest economische oplossing.

Je bespaart jaarlijks gemiddeld €122!

 

Tips bij de aanschaf van een zonneboiler

Waar moet je op letten als je een zonneboiler wilt laten installeren.

Bouwverguning
In een aantal gevallen heb je een bouwvergunning nodig. In de meeste gevallen is het niet nodig om een bouwvergunning aan te vragen.

Grootte
De grootte van de zonneboiler hangt af van het warmwater gebruik en de benodigde capaciteit voor verwarming.

Plaatsing 
Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen moet de collector op het zuiden gericht geplaatst worden. Let erop dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bomen staan. Installeer de zonnecollectoren schuin zodat maximaal zonlicht op de panelen valt. 

Temperatuur
Om de vorming van legionellabacteriën tegen te gaan moet de watertemperatuur van de zonneboiler hoog zijn. Een temperatuur van 60°C voorkomt bacteriegroei. Schijnt de zon niet genoeg om deze temperatuur te behouden, dan komt het verwarmingstoestel in actie die het water naverwarmt.

Gewicht
Een volledig systeem kan enkele honderden kilogram wegen, verzeker je ervan dat het dak dat gewicht kan ondersteunen.

Schoonmaken
Maak de zonnecollectoren 2 keer per jaar schoon om maximaal rendement te behouden.

Warm water in de ochtend 
Gebruik ‘s morgens warm water zodat het water de hele dag heeft om opnieuw op te warmen zodat je ‘s avonds opnieuw warm water hebt.

Zonneboilers zijn zeer specialische producten die gedetailleerd advies vereisen. Maak een afspraak voor een advies op maat of bel met 0548 - 512113