Ter Harmsel | Tip van InstalCenter - snel geld besparen in huis

Tip van InstalCenter - snel geld besparen in huis

Snel geld besparen in huis is eigenlijk makkelijker dan gedacht. Want wist jij dat veel apparaten ongemerkt energie verbruiken wanneer ze uitgeschakeld zijn? Zo betaal je ieder jaar voor energie die je eigenlijk niet gebruikt en dat is natuurlijk zonde van je geld. Wij leggen je graag uit wat je aan deze sluipverbruikers kunt doen.

Wat zijn sluipverbruikers?

Sluipverbruikers, ook wel bekend als standby-verbruikers, zijn elektrische apparaten die energie blijven verbruiken, zelfs wanneer je ze niet actief gebruikt of in stand-by modus laat. Ze worden "sluipverbruikers" genoemd, omdat ze ongemerkt energie verbruiken zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Veel elektronische apparaten, zoals televisies, computers, printers, gameconsoles, opladers, magnetrons en andere huishoudelijke apparaten, hebben stand-byfuncties. Hoewel deze apparaten niet actief worden gebruikt, blijven ze verbonden met het elektriciteitsnet en gebruiken ze nog steeds een kleine hoeveelheid stroom om standby te blijven staan. Dit sluipverbruik kan oplopen tot aanzienlijke hoeveelheden energie over een langere periode. Sluipverbruikers dragen bij aan het totale energieverbruik van een huishouden of een kantoor, zelfs wanneer de apparaten niet actief worden gebruikt. Het kan leiden tot onnodig hoge energierekeningen en heeft ook een negatieve impact op het milieu door extra CO2-uitstoot.

Om het sluipverbruik te verminderen, kun je de volgende maatregelen nemen:

- Zet apparaten volledig uit: Schakel elektronische apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Dit geldt vooral voor apparaten die je gedurende langere tijd niet gebruikt, zoals computers en televisies;
- Gebruik stekkerdozen met aan/uit-schakelaar: Sluit apparaten aan op een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar, zodat je ze allemaal tegelijk kunt uitschakelen;
- Trek stekkers uit het stopcontact: Als je apparaten niet gebruikt, kun je de stekkers uit het stopcontact trekken om ervoor te zorgen dat er geen sluipverbruik plaatsvindt;
- Kies voor energiezuinige apparaten: Bij het kopen van nieuwe elektrische apparaten kun je letten op het energielabel en kiezen voor energiezuinige modellen. Deze verbruiken over het algemeen minder energie, zelfs in stand-by modus.

Door bewust om te gaan met sluipverbruikers kun je je energieverbruik verminderen en zorgen voor kostenbesparingen en een verminderde ecologische voetafdruk!

Wil je graag advies of heb je verder nog vragen, wij nemen graag ruimschoots de tijd voor jou. Wil je er zeker van zijn dat één van onze adviseurs beschikbaar is? Maak dan vooraf een afspraak.


Laatste nieuwsberichten: