Warmtepomp

Een warmtepomp is een moderne en efficiënte manier om je woning te verwarmen, die bovendien kan zorgen voor verkoeling. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving, zoals de buitenlucht. Deze gewonnen warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water of de lucht in de woning. Met deze vorm van elektrische verwarming verklein je direct en aanzienlijk je klimaatimpact. Bovendien kun je, als je nu een warmtepomp aanschaft, in aanmerking komen voor subsidie. 

Aanbod warmtepompenOfferte aanvragen 


 

Efficiëntie van een warmtepomp: weinig verbruik voor veel warmte

Warmtepompen bieden tal van voordelen aan als verwarmingsoplossing. Een warmtepomp-systeem kan zowel verwarmen als koelen. Het principe is gebaseerd op een koelcyclus. Tijdens de koelcyclus (koelen) zal de warmtepomp de warmte uit een gesloten omgeving (ruimte) onttrekken en aan de buitenlucht afgeven. Tijdens het verwarmen wordt dit principe omgekeerd. De warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en dat wordt aan een warmteafgifte systeem in de binnenruimte afgegeven. 

 

De warmtepomp is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Bovendien zijn ze energiezuinig. Doordat ze, in vergelijking met de traditionele verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen (stookolie en gas), weinig energie verbruiken om veel warmte af te geven. Het grootste gedeelte, tussen 70 à 80 %, van de energie komt uit de natuur. Deze energie is gratis en onuitputtelijk. Warmtepompen zijn minstens 3 keer efficiënter dan een elektrisch verwarmingssysteem. Want voor elke kW elektriciteit dat de warmtepomp verbruikt, levert ze tot 3 kW tot 5kW warmte op.

Maak een afspraak

 

Wat is een warmtepomp?

Ben je op zoek naar een warmtepomp? Maar weet je niet wat een warmtepomp is? Eigenlijk is een warmtepomp simpelweg een omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt warmte aan de binnenkant onttrokken en naar buiten afgevoerd, terwijl de koelere lucht binnen blijft. Een warmtepomp werkt op een vergelijkbare manier, maar gebruikt de onttrokken energie juist om je huis te verwarmen. Op warmere dagen kan een warmtepomp zelfs worden gebruikt om ruimtes passief of actief te koelen.

Er zijn over het algemeen twee belangrijke soorten warmtepompsystemen: hybride en volledig elektrische systemen. Hybride systemen combineren de werking van traditionele cv-ketels met warmtepompen, wat ze flexibel maakt en een geleidelijke overgang naar duurzamere verwarmingsoplossingen mogelijk maakt. Volledig elektrische systemen zijn onafhankelijk van cv-ketels en gebruiken enkel elektriciteit. Deze systemen zijn perfect voor diegenen die volledig willen overschakelen op hernieuwbare energie.

Lees meer

 

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, maar we kunnen je hierbij wel adviseren. Het is belangrijk om verschillende factoren mee te laten wegen.

Lees meer

 

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van het model, de capaciteit en de installatiekosten. Hoewel de aanvangskosten doorgaans hoger zijn dan die van een traditionele cv-ketel, compenseren de langdurige energiebesparingen deze investering ruimschoots, wat de aankoop economisch aantrekkelijk maakt. Een hybride warmtepomp kan een financieel aantrekkelijke tussenoplossing bieden.

Onderhoud van een warmtepomp

Regelmatig onderhoud is essentieel om de efficiëntie en levensduur van je warmtepomp te waarborgen. Bij Installatiebedrijf Ter Harmsel vind je professionele vakmensen die ervaren zijn in het onderhouden en repareren van warmtepompsystemen. Door periodiek onderhoud blijft jouw warmtepomp optimaal functioneren en kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en buitenmuren, plus dubbel glas)? Dan kun je nu al een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met je cv-ketel, waardoor je gasverbruik flink daalt. Zo bespaar je heel eenvoudig 25 procent op je CO2-uitstoot door verwarming!

In de onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe een warmtepomp werkt: