Een goed geïsoleerde woning houdt de kou buiten en de warmte binnen. Daarom is isolatie vaak de eerste stap zodra je je huis wilt verduurzamen. Ook is het een makkelijke manier om te besparen op je energierekening. Er zijn verschillende plekken waar je de isolatie van je woning kunt verbeteren.
Het dak isoleren is één van de beste manieren om je huis energiezuiniger te maken. Warmte stijgt op en zonder dakisolatie kun je tot wel 25% van de warmte verliezen. Ook je zoldervloer isoleren kan slim zijn en het levert vaak veel op.
Spouwmuurisolatie is een slimme investering die je meestal binnen een paar jaar terugverdient, afhankelijk van de grootte van je woning. Meestal hebben we de klus binnen één dag klaar. Laat je ook de buitenmuur impregneren? Dan bespaar je extra, omdat er zo minder vocht binnenkomt.
Niet elke woning heeft een spouwmuur, dus spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk. In dat geval kun je kiezen voor gevelisolatie. Dit kan aan de binnen- of buitenkant van de muren. Buitengevelisolatie zorgt voor veel energiebesparing. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende afwerkingen, zodat je je woning ook een nieuwe, frisse uitstraling geeft.
Bij deze methode brengen we het isolatiemateriaal (tempex) aan de binnenkant van de muren. Daarna werken we het netjes af met voorzetwanden. Een nadeel is dat de kamer hierdoor iets kleiner wordt, daarom gebruiken we deze methode niet heel vaak. Het is vooral een oplossing voor oudere woningen, waar spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie niet mogelijk is.
Heeft je woning nog enkel glas? Vervang dit door dubbel glas of HR-glas, dan kun je veel energie besparen. Dat scheelt al snel honderden euro’s per jaar. Ook met gordijnen kun je isoleren. Als je ze goed ophangt en sluit, blijft de warmte beter binnen. En het maakt je kamer meteen een stuk gezelliger!
Met vloerisolatie zorg je voor meer comfort in huis. De makkelijkste manier is meestal om de onderkant van de vloer te isoleren via de kruipruimte. Heeft jouw woning geen kruipruimte? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een isolerende ondervloer.
Bij bodemisolatie brengen we het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aan. Omdat er nog lucht zit tussen het isolatiemateriaal en de vloer, gaat er bij deze methode toch wat warmte verloren. Hoeveel besparing deze isolatie uiteindelijk oplevert, is natuurlijk afhankelijk van je stookgedrag.
Verschillende provincies en gemeentes verstrekken aanvullende subsidies voor de verduurzaming van woonhuizen. Kijk hier of je in aanmerking komt voor een aanvullende subsidie.
Wil je graag meer informatie over isolatie? Maak een afspraak voor advies op maat of bel met 0548 - 512 113.