Omvormers zonnepanelen

Bij het kiezen van een juiste omvormer is het van belang om u even in de materie te verdiepen. Ga niet zomaar af op de keuze van de installateur. Want veel installateurs hebben een beperkte kennis. Ik heb al veel combinatie zonnepanelen omvormer langs zien komen die gewoonweg niet optimaal zijn. Als u mijn 8 punten om uw omvormer te kiezen leest, bent u goed voorbereid.

Punt 1: Vermogen

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid WP. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius) een bepaald vermogen wordt afgegeven. Echter halen wij in Nederland nooit deze ideale omstandigheden. Het vermogen van de omvormer mag dus lager liggen dan de capaciteit in WP van uw zonnepanelen. Voorbeeld: Op een installatie met 2200 WP kan prima een omvormer van 2000 Watt. Als de zonnepanelen niet ideaal op het zuiden gericht zijn kan soms nog wel een kleinere omvormer aangeschaft worden.

MPP trackers aan kan.

Punt 4: Omvormer, 1 of 3 fase

Plaatst u niet meer dan 4500WP aan zonnepanelen, dan kunt u uitstekend uit de voeten met een 1-fase-omvormer. De omvormer levert namelijk niet meer dan 24A. Een hoofdaansluiting heeft namelijk altijd minimaal 25A.

Gaat u meer dan 4500 WP installeren, dan zal de omvormer meer dan 24A kunnen leveren. U bent dan afhankelijk van de hoofdaansluiting of u een 1 of 3 fase omvormer moet kiezen.

Heeft u een hoofdaansluiting van 1 x 35 A, dan kunt u nog gebruik maken van een 1 fase omvormer. Heeft u echter een aansluiting van 1 x 25A, dan dient u de hoofdaansluiting eerst te verzwaren. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.

Heeft u een 3 fase hoofdaansluiting, dan kunt u ook kiezen voor een 3-fase omvormer. Eventueel kunt u ook kiezen voor 2 kleinere omvormers, maar het rendement zal dan iets lager liggen. Een grotere omvormer heeft immers minder verlies dan een kleine omvormer.

Punt 5: Geluid

Omvormers zijn niet geheel geruisloos. Het geluid is afhankelijk van de koeling. Als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoort u de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling zult u horen. In de specificaties van de omvormer kunt u aflezen hoeveel geluid in decibel er maximaal wordt geproduceerd. Lees meer over de beste plek voor uw omvormer.

Punt 6: Monitoring

Het monitoren van uw zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. De omvormer dient dus uitgelezen te worden. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaard oplossingen. Hier een overzicht van mogelijkheden:

1) Via bluetooth. U kunt dan met een programma op PC of tablet uw omvormer uitlezen. Deze vorm is niet ideaal. De verbinding is vaak niet krachtig genoeg waardoor u vaak storingen heeft. Bovendien kunt u niet vanaf het internet de omvormer uitlezen.

2) Via Ethernet. Uw omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel op uw router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kunt u dan vanaf elke plek de prestaties van uw zonnepanelen inzien. Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.

3) Via Wifi. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet. Alleen hoeft er geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de omvormer en router. Dat is een voordeel ten opzichte van een kabelverbinding via ethernet, alleen is deze verbinding natuurlijk iets minder stabiel. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen. Niet veel, maar altijd een beetje.

4) Via USB. Sommige omvormers kunt u via USB (RS485) uitlezen. U kunt de omvormer dan alleen bij de omvormer uitlezen. Niet echt ideaal.

Punt 7: Garantie

De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar. Meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Dit is te zien als een verzekering. Fabrikanten rekenen dan heel erg simpel: wat zijn de kosten voor het geven van extra garantie en welke extra opbrengst staat daar tegenover. Je kan er zeker van zijn dat dit voor fabrikanten positief uitvalt. Met andere woorden:de kans dat de omvormer tussen 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Is het u dan waard om hiervoor extra te betalen?

Punt 8: Merk omvormer

Waarschijnlijk kunt u geen enkel merk omvormer opnoemen. U moet dan min of meer op uw gevoel afgaan of op testen. Kies ik een Europese of Amerikaanse omvormer, of ga ik voor een goedkoop Chinees merk? U kunt op onze website 300 omvormers vergelijken op de belangrijkste eigenschappen.

Inmiddels zijn er uitstekende Chinese merken, maar er is ook echt rommel tussen. Zo horen wij in de markt regelmatig slechte geluiden over Omnik, maar blijken Goodwe omvormers het prima te doen. Wilt u voor zekerheid gaan, dan kiest u een Duitse omvormer zoals SMA, het Nederlandse merk Mastervolt of Amerikaanse Power One. Dat zijn merken die al tientallen jaren op de markt zijn.

Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek kan het volgende voor u betekenen: CV-Ketels, CV onderhoud, sanitair, zonne-energie, sanitair, gas, water, elektra, waterontharders, meterkast, toiletrenovatie, badkamer renovatie, dakbedekking, installatietechniek, rijssen.

Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek, “Uw installatie Partner”

Neem direct contact op
Met een ervaren installateur
Contact opnemen