Uitleg bijvullen cv-ketel Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek: Als de druk in uw cv-ketel te laag is, dient u de installatie bij te vullen. Dit is voor de CV onderhoud beter. Hier is in principe geen erkende monteur bij nodig. Durft u het zelf niet aan, of merkt u dat de onderstaande stappen niet leiden tot het gewenste resultaat? Neem dan telefonisch contact met ons op voor technische ondersteuning.
1. Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartier;
2. Trek de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact (let op: heeft u een digitaal display in plaats van een analoge drukmeter? Laat dan de stekker in het stopcontact);
3. Vlakbij uw cv-ketel zult u een waterkraan vinden. Sluit hier een slang op aan;
4. Houd de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, vóórdat u de slang aansluit op de cv-ketel. Sluit de kraan weer;
5. Sluit de volle vulslang aan op de vulkraan van de CV-ketel. Zet daarna eerst de waterkraan open, daarna pas de vulkraan van de cv-ketel;
6. Laat de kraan open totdat de waterdruk 1,5 tot 2 bar is (1,6 bij een koude installatie);
7. Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat. Draai eerst de vulkraan dicht, daarna de waterkraan;
8. Koppel de slang los. Houd hier een emmer onder om het water in de slang in op te vangen;Zet de CV-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken;
9. De CV-ketel is bijgevuld. U dient nu de radiatoren nog te ontluchten.
Bovenstaande stappen hebben betrekking op een doorsnee moderne cv-ketel. Er zijn echter vele soorten cv-ketels, met soms afwijkende gebruikersinstructies. Lees daarom vóór het bijvullen eerst de handleiding van uw cv-ketel, om deze stappen te verifiëren.
Let op:
- Hangen het vulpunt en de drukmeter op een verdieping (of meer) lager dan de cv-ketel? Dan zal de drukmeter een lagere druk weergeven dan aanwezig is in de ketel. Iedere meter hoogteverschil zorgt voor 0,1 bar druk. Geeft de drukmeter 1 bar weer en is de cv-ketel 7 meter hoger gelegen? Dan is de druk in de cv-ketel 1,7 bar.
- Loopt de druk tijdens het bijvullen met water onevenredig snel op? Dan is het expansievat waarschijnlijk defect. U dient deze zo snel mogelijk te laten vervangen. Gebruik de cv-ketel in de tussentijd niet, om meer schade te voorkomen.
- Moet u de cv-installatie vaak bijvullen met water, maar is het expansievat in orde? Dan zou het aan de automatische ontluchter van de CV-ketel kunnen liggen. Deze kan ‘onzichtbaar’ lekken: door de hoge temperatuur op het ketelblok verdampt het lekkende water dan direct. U ziet meestal wel kalkafzetting op of nabij de ontluchter of het warmteblok.
- Ter Harmsel installatietechniek kan het volgende voor u betekenen: CV-Ketels, CV onderhoud, sanitair, zonne-energie, sanitair, gas, water, elektra, waterontharders, meterkast, toiletrenovatie, badkamer renovatie, dakbedekking, Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek.