Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen?

Uitleg bijvullen cv-ketel Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek: Als de druk in jouw cv-ketel te laag is, dien je de installatie bij te vullen. Dit is voor de CV onderhoud beter. Hier is in principe geen erkende monteur bij nodig. Durf je het zelf niet aan, of merk je dat de onderstaande stappen niet leiden tot het gewenste resultaat? Neem dan telefonisch contact met ons op voor technische ondersteuning.

Neem direct contact op

 

Stap voor stap bijvullen van jouw cv-ketel:

1. Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartier;
2. Trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact (let op: heb je een digitaal display in plaats van een analoge drukmeter? Laat dan de stekker in het stopcontact);
3. Vlakbij de cv-ketel zul je een waterkraan vinden. Sluit hier een slang op aan;
4. Houd de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, vóórdat je de slang aansluit op de cv-ketel. Sluit de kraan weer;
5. Sluit de volle vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Zet daarna eerst de waterkraan open, daarna pas de vulkraan van de cv-ketel;
6. Laat de kraan open totdat de waterdruk 1,5 tot 2 bar is (1,6 bij een koude installatie);
7. Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat. Draai eerst de vulkraan dicht, daarna de waterkraan;
8. Koppel de slang los. Houd hier een emmer onder om het water in de slang in op te vangen; Zet de cv-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken;
9. De cv-ketel is bijgevuld. Je moet nu de radiatoren nog ontluchten.

Bovenstaande stappen hebben betrekking op een doorsnee moderne cv-ketel. Er zijn echter vele soorten cv-ketels, met soms afwijkende gebruikersinstructies. Lees daarom vóór het bijvullen eerst de handleiding van jouw cv-ketel, om deze stappen te verifiëren.

Let op:

- Hangen het vulpunt en de drukmeter op een verdieping (of meer) lager dan de cv-ketel? Dan zal de drukmeter een lagere druk weergeven dan aanwezig is in de ketel. Iedere meter hoogteverschil zorgt voor 0,1 bar druk. Geeft de drukmeter 1 bar weer en is de cv-ketel 7 meter hoger gelegen? Dan is de druk in de cv-ketel 1,7 bar.
- Loopt de druk tijdens het bijvullen met water onevenredig snel op? Dan is het expansievat waarschijnlijk defect. Je moet deze zo snel mogelijk laten vervangen. Gebruik de cv-ketel in de tussentijd niet, om meer schade te voorkomen.
- Moet je de cv-installatie vaak bijvullen met water, maar is het expansievat in orde? Dan zou het aan de automatische ontluchter van de cv-ketel kunnen liggen. Deze kan ‘onzichtbaar’ lekken: door de hoge temperatuur op het ketelblok verdampt het lekkende water dan direct. Je ziet meestal wel kalkafzetting op of nabij de ontluchter of het warmteblok. 
- Ter Harmsel installatietechniek kan het volgende voor jou betekenen: cv-ketels, CV onderhoud, sanitair, zonne-energie, sanitair, gas, water, elektra, waterontharders, meterkast, toiletrenovatie, badkamer renovatie, dakbedekking, Ter Harmsel Sanitair en Installatietechniek.